zondag 24 juni 2012

Proefdoos wijn Astrid & Thérèse

Gisterenmorgen kwam de postduif, tegenwoordig in een kek wit autootje en niet langer grijsgetooid, maar in een zomers tenue gestoken, met een doos in zijn armen richting mijn voordeur lopen. Dat moest de proefdoos wijn van Astrid en Thérèse zijn. Ik had daar enkele weken geleden eens rondgeneusd. Beide dames kunnen mij bekoren, niet alleen omdat ze vreselijk veel verstand hebben van wijnen, maar meer nog omdat ik hun status zo benijd. Mooie, bemiddelde BN’ers.

Over tot de wijn. Ik bestelde de Proefdoos Astrid en Thérèse Vin de Pays.
Deze is samengesteld uit een rode, een rosé en een witte wijn. Van alle drie twee flessen, in totaal zes flessen dus. Mooi beginnetje om te proeven wat ze in huis hebben, die twee meiden.

In de Pays d'Oc IGP Syrah-Merlot ruik je de kruiden en bloemen van het Franse glooiende landschap. Proef rijpe druiven, die zorgen voor een explosie van zwarte bessen, bramen, laurier en kruidnagel. De syrahdruiven geven de structuur en het pepertje, terwijl de merlot de wijn zacht en romig maakt. Heerlijk om zo te drinken of bij (stoof)vlees, barbecue, gevogelte, pasta, paddesteoelen, kaas

De Pays d'Oc IGP rosé is zoals rosé hoort te zijn: een fris, kruidig en soepel karakter met dik fruit en een elegante afdronk. Een mooie syrah-cinsault blend. Voor de lente of de zomer? Waarom niet de herfst of de winter? Een rosé voor ieder moment van de dag. Als aperitief of bij een prachtige salade.

De witte Pays d'Oc IGP is eigenwijs en onderscheidend: chardonnay met vermentino. Die laatste druif heeft als karakteristieken: rijp fruit, noten, beetje kruidigheid en zachte citroen tonen. In combinatie met de frisse chardonnay, die geen houtlagering heeft gehad, geeft dit een lichtvoetige wijn met een veelzijdig karakter. Fris en rijk, van citrus tot tropisch fruit. Ideaal als aperitief of in combinatie met frisse gerechten, vegetarisch, pasta’s, vis. Een wijn die heel breed inzetbaar is.

Ik was het meest nieuwsgierig naar deze laatste. De Vermentino druif kom je niet zo heel vaak tegen in Nederland, dus was deze witte meteen aan de beurt om ontkurkt te worden. Persoonlijk vond ik de chardonnay net iets teveel op de voorgrond, maar al met al een bijzonder delicaat wijntje, met een welhaast “ziltige” afdronk. Zoals zij zelf zeggen: breed inzetbaar en ideaal als aperitief.
De rosé en de Syrah-Merlot worden nog aan nader onderzoek onderworpen. Proefnotities volgen later deze maand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...